Oled ESHL liige?

Suuhügieen ja hambahaiguste ennetamine

16. aug 2009


Suuhügieeni mõju suuõõne haiguste, sealhulgas hambakaariese ja kroonilise igemepõletiku kulule on suur. Katt ei eemaldu ilma mehaanilise puhastamiseta. Hambahaiguste ärahoidmiseks on tähtis, et hamba igalt pinnalt eemaldataks katt hoolsalt ja korrapäraselt.

Suuhügieeni mõju suuõõne haiguste, sealhulgas hambakaariese ja kroonilise igemepõletiku kulule on suur. Katt ei eemaldu ilma mehaanilise puhastamiseta. See tähendab, et nätsu närimine ja õuna söömine ei puhasta hambaid katust küllaldaselt. Hambahaiguste ärahoidmiseks on tähtis, et hamba igalt pinnalt eemaldataks katt hoolsalt ja korrapäraselt.

Igapäevaseks hammaste pesemiseks on vajalikud sobiv hambahari ja -pasta, hammaste vahede puhastamiseks kasutatakse vastavalt vajadusele kas hambaniiti, -tikku või -vaheharja. Laste hammaste pesemist hambaharjaga alustatakse esimese hamba suhu lõikudes (hambapasta võetakse kasutusele siis, kui laps oskab sülitada).

Korraliku harjamise järel tunduvad hambapinnad keelega katsudes siledad. Siledus on märgiks, et oleme edukalt eemaldanud hammaste pinnalt katu. Apteegist ja hambaarstilt saadavate hambakatu värvimise indkaatortablettidega võib kontrollida, milliseid kohti tuleks veelgi hoolikamalt puhastada.

Katu värvimine

Kattu saab värvida erinevate indikaatortablettide abil

Suuhügieeni hindamine on vajalik inimesele endale, et teada, kui suur on tema hammastel karioossete defektide või igemehaiguste oht. Hammaste puhastamine peaks kuuluma selliste kohustuslike isikliku hügieeni võtete hulka, mida ei tohiks unustada ka reisil viibides.

Eesti
Suuhügienistide
Liit
ESHL