Oled ESHL liige?

Keelekaabits - mis ja milleks?

16. aug 2009


Keelekaabitsa kasutamisega eemaldatakse keelelt mikroobid, mis tekitavad seal halba hingeõhku.

Miks on vaja kasutada keelekaabitsat?

  • Suuõõs ja südamehaigused on omavahel tihedalt seotud, seega on väga oluline hoida oma suu, sealhulgas ka keel maksimaalselt puhtana. Ainult hammaste harjamisest tihti ei piisa.
  • Keele pinnal on väga suur hulk haigusi tekitavaid mikroobe.
  • Mikroobid mõjutavad hammaste ja igemete seisukorda ning võivad põhjustada kaariest ja igemepõletikku.
  • Kasutades keelekaabitsat hommikul ja õhtul saab eemaldada suure hulga kahjulikke mikroobe ja nende kõrvalprodukte.
  • Kasutades pidevalt keelekaabitsat saab hoida kontrolli all keele pinnal asetsevate mikroobide hulka.
  • Teaduslikult on tõestatud, et mikroobid, mis tekitavad igemehaigusi, võivad tungida ka veresoontesse, tekitades tromboosi.
  • Keelekaabitsa kasutamine annab parema enesetunde, värske hingeõhu ning tervemad hambad ja igemed.

 

Keele puhastamise tõed

Keele pindala on ca 53 cm2 ning tema pealispind on 25% kogu keele suurusest. Võttes arvesse keelel asetsevaid erinevaid maitsmissensoreid ning suurt hulka “lõhesid” ja “vagusid”, siis tegelik keele pindala on mitmeid kordi suurem. Keel on organ, millega me tajume erinevaid maitseid. Keele pinnal asetsevad miljonid mikroobid. Nad paljunevad takistamatult ja tekitavad kurguhaigusi põdevatel patsientidel valkjas-kollase limaskihi. Isegi peale korralikku hambapesu satuvad keelel asetsevad mikroobid hammaste pealispinnale. Sõltuvalt mikroobide hulgast ja inimese organismi kaitsevõimest, võivad mikroobid kutsuda esile erinevaid kurguhaigusi, kopsupõletikku jt haigusi. Mikroobid või nende kõrvalproduktid on halva hingeõhu tekke põhjustajad. Olenevalt inimese individuaalsest eripärast ja organismi kaitsevõimest võivad mikroobid avaldada mõju suuõõne mikrofloorale, mis väljendub nt ebameeldiva hingeõhu tekkes. Meditsiinis on selle terminiks halitoos. Seda on võimalik kliiniliselt määrata spetsiaalse aparaadi abil.

Suuremal osal inimestest esineb halb hingeõhk. CityMedi uuringud näitavad, et rohkem kui 50%-l inimestest esineb halb hingeõhk ning rohkem kui 30%-l inimestest esineb seda aeg-ajalt. Tavaliselt inimesed suheldes omavahel ei pööra sellele tähelepanu, kuna antud probleem on väga isiklik ja keegi ei taha vastaspoolt solvata. Samuti ei pruugi inimene ise sellest teadlik olla, kuna inimese haistmismeeled on sellega harjunud.

CityMedi arstid lähtuvad oma töös põhimõttest, et õige ravi keskendub peaasjalikult haiguste ennetamisele ning haiguste põhjuste likvideerimisele. Ainult järjepideva ja hoolika hambahoolduse profülaktikaga saab vähendada halva hingeõhu tekke riski ning viia see miinimumini. Halba hingeõhku tunneme tavaliselt hommikuti peale ärkamist. See kaob peale hambapesu või süües väikese koguse mingit toitu. Halb hingeõhk võib tekkida ka siis kui süüakse mingit spetsiifilist toitu, hingatakse läbi suu või räägitakse pikalt ja palju. Halva hingeõhu tekitajaks võivad olla ka mõned haigused, nagu näiteks hingamisteede- ja suhkruhaigused, diabeet, jt. haigused. Halba hingeõhku tekitavad põletikulised protsessid kopsudes, bronhides ja hingetorus, mitte kõhuprobleemid, nagu ekslikult arvatakse.

Halva hingeõhu intensiivsust saab mõõta seadmega, mille nimetus on Halimeeter. Kui halva hingeõhu tekitaja on tingitud hambahoolduse profülaktika puudulikkusest, siis on see kergesti likvideeritav saades soovitusi hambaarstilt.

 

Keelekaabitsa kasutamine

Kuidas ära hoida halva hingeõhu teket? Põhiliseks soovituseks on siinkohal korralik ja järjepidev suuhügieen. Seda saab saavutada:

  • Pestes hambaid asjatundlikult ja professionaalselt
  • Puhastades keelt kas siis hambaharjaga või spetsiaalse keelekaabitsaga
  • Kasutades regulaarselt suuloputusvahendeid

Keele puhastamine (eriti tagantpoolt) tekitab enamikul inimestest okserefleksi, kuid kui seda teha iga päev, kaob ka okserefleks. Kuigi keelt saab puhastada ka hambaharjaga, leiab enamik inimesi siiski, et seda on mugavam teha spetsiaalse keelekaabitsa abil. Keelekaabits tekitab ka vähem okserefleksi. Kuna mõnedele inimestele ei pruugi keelekaabitsa kasutamine sobida, siis on enne selle ostmist soovitav proovida keelt puhastada väikse (dessert)lusika abil. Puhastamisel tuleb lusikat suruda kergelt vastu keelt ning tõmmata seda tagantpoolt ettepoole. Mida kaugemalt tagant te keelt puhastada saate, seda parem. Samas püüdke vältida keele vigastamist ja liigset ärritamist. Kui keele puhastamine lusika abil õnnestub ning see tundub teile sobivat, võite osta spetsiaalse keelekaabitsa, mis puhastab keelt efektiivsemalt kui lusikas.

Eestis on müügil vaid Trisa poolt toodetud keelekaabitsad ning CityMed`i Hambakliinik on hetkel ainukene firma, kes neid müüb. Oma keelekaabitsa saate osta aadressilt Ahtri 8, Tallinn. Keelekaabitsa hind on 60.- krooni.


Teie CityMed

Eesti
Suuhügienistide
Liit
ESHL