Oled ESHL liige?

Hambatiku ja hambavaheharja kasutamine

16. aug 2009


Artiklis tutvustatakse näitepiltide varal hambatikkude ja hambavaheharjade kasutusvõimalusi.

Hambatikud

Hambatikud sobivad suuremate hammastevahede katust puhastamiseks. Igapäevaseks kasutamiseks olev hambatikk on läbilõikes kolmnurkne. Kasutuselolevad ümmargused, terava otsaga tikud on mõeldud toidujäänuste eemaldamiseks üksikutest hambavahedest. Kolmekandilised hambatikud võivad olla kas pehmest puidust või elastsest plastmassist. Puidust tikk muutub pehmemaks, kui seda eelnevalt süljes niisutada.

Hambatiku kasutamine

Hambatikud ja nende kasutamine

Tikuga puhastades toeta kämmal lõualuu vastu. Tikk on õigesti hammaste vahel, kui tiku läbilõikes kolmnurga kand jääb igeme poole ja terav külg läheb hammaste vahele. Tikku liigutatakse hammaste vahel edasi-tagasi 4-5 korda nii, et tikku vahepeal hammaste vahest täielikult ei eemaldata. Ka tikuga suureneb puhastusefekt, kui lisaks paarile edasi-tagasi liigutusele muudame tiku liikumise nurga poolviltuseks, et see haaraks hambakaela võimalikult palju ka hamba keele- ja põsepoolsest küljest.

 

Hambavahehari

Suurte hambavahede puhastamiseks on parim väikest pudeliharja meenutav hambavahehari.

Erinevad hambavaheharjad

Hambavaheharja kasutamine on sama lihtne nagu hambatikugi. Hambavaheharjaga puhastades toeta kämmal lõualuu vastu. Vahehari on õigesti hammaste vahel, kui tunned teiselt poolt keelega harja otsa. Harja liigutatakse hammaste vahel edasi-tagasi 4-5 korda nii, et hambavaheharja vahepeal hammaste vahest täielikult ei eemaldata.

Hambavaheharja kasutamine

 

Soolohari

Sooloharja kasutatakse raskesti ligipääsetavatest kohtadest (tarkusehamba taga, ortodontilise aparaadi vahed jne) katu eemaldamiseks.

Eesti
Suuhügienistide
Liit
ESHL