Oled ESHL liige?

Halb hingeõhk

Laili Lutsar / suuhügienist, Eesti Suuhügienistide Liidu president

pilt

Halba hingeõhku ehk hallitoosi põhjustavad enamasti mikroobid või nende kõrvalproduktid. Olenevalt inimese individuaalsest eripärast ja organismi kaitsevõimest võivad need avaldada mõju suuõõne mikrofloorale ja tekitada ebameeldivat hingeõhku. Hallitoosi esineb rohkem kui 50 protsendil ning rohkem kui 30 protsendil esineb seda aeg-ajalt. Tavaliselt inimesed sellele suheldes tähelepanu ei pööra, sest probleem on väga isiklik ja keegi ei taha vastaspoolt solvata. Ka ei pruugi inimene ise hallitoosist teadlik olla, sest tema haistmismeel on sellega harjunud.


Hallitoos on mitmete tekkepõhjustega haigus, mille põhjustajaks võib olla ebanoormaalselt rohke bakterite kasv suus, neelus, söögitorus või muu tegur. Hallitoos või halb hingeõhk võib olla tingitud kas suu sisestest või suu välistesst põhjustest, periodontaal haigustest, hingamisteede haigustest. Peamised põhjustajad on puudulik suuhügieen, puhastamata proteesid, ravimata jäetud või puudulikult ravitud igemehaigused, kaaries, tonsilliit, haavandiline ja membranoosne kurgumandli põletik, vitamiini defitsiit, vähenenud sülje vool, suu lahti magamine, süljenäärmete kahjustus, nekrootilised kasvajad. Samuti võivad halba hingeõhku põhjustada mõningad ravimid- antikolineerikumid (parasümpaatilise närvisüsteemi aktiivsust pidurdavad) ja psühhoterapeutilised ravimid. Samuti ka toiduained, suitsetamine, alkohol ja aromaatilised õlid.

Halba hingeõhku esineb tavaliselt hommikuti pärast ärkamist, mil väike ebameeldiv maitse on normaalne, sest öösel ei ole suus lihtsalt niipalju sülge. Peale hambapesu või söömist see kaob. Halb hingeõhk võib tekkida ka siis, kui süüakse mõnd spetsiifilist toitu, hingatakse läbi suu või räägitakse pikalt ja palju.


Nagu eelpool mainitud võivad lisaks mikroobidele võivad halva hingeõhku põhjustada ka haigused, näiteks hingamisteede- ja suhkruhaigused, diabeet, samuti põletikulised protsessid kopsudes, bronhides ja hingetorus. Mitte aga kõhuprobleemid, nagu ekslikult arvatakse. 
Halitoosi ravis esmase tähtsusega on selle põhjustaja väljaselgitamine ning lähtudes sellest/nendest edasise raviplaaani ja/või erialaarstide koostamine/külastamine.  Väga tihti on hallitoosi põhjustajaks halb või puudulik suuhügieen ja sellest tulenevad edasised haigused.   Peamine soovitus on ikka ja jälle korralik ning järjepidev suuhügieen ning siinkohal rõhutan, et esikohale ei pea sättima hambapasta ja harja tootjamarki või firmat vaid peamine on siiski ÕIGE PESEMISE TEHNIKA. Paraku peab tõdema, et enamasti seda ei osata. Nii et väike meeldetuletus ei ole liiast! Harjamist alusta purihammaste keelepoolsest küljest, jätka purihammaste põsepoolsest küljest ning kõige lõpuks võta käsile mälumispinnad. Esihammaste tagant puhastades pööra hari püstiasendisse. Kui alustada kergemini ligipääsetavatest kohtadest, ei pruugi tagahammaste jaoks enam hoolsust jaguda.


Hammaste pesemise liigutused on inimesel sisseharjunud – nii alustame ja lõpetame me pesemist alati ühest ja samast kohast ning pesu käigus saavad mõned kohad rohkem koormatud, mõned vähem ja mõned jäävad päevast- päeva sootuks pesemata. Vältimaks, et hambaemail vähem kuluks, alusta pesemist iga kord erinevast purihammaste keelepoolsest küljest.  Harja hoia sõrmede vahel nagu pliiatsit – siis pole ohtu, et ülemäärase jõuga hammastele, igemetele ja hambakaeladele liiga teed – ning aseta see 45-kraadise nurga all igemeääre ja hamba vastu. Nii saab ka igemeäärne hambapind korralikult puhtaks ning väikese boonusena ka igemed masseeritud. Harjama peaks ühe-kahe hamba kaupa ning harja liigutama edasi-tagasi.  Ning kuna hambaharjaga hammaste vahesid puhastama ei pääse, kasutada ka hambaniiti, -tikku või -vaheharja.


Kokkuvõtvalt-külastage regulaarselt oma hambaarsti/suuhügienisti ja uskuge mida nad teile räägivad ja soovitavad ja rakendage kuuldut ka oma igapäevases suuhügieenis! 

Artikkel ilmunud ajakirjas YKS

Vaata Google Docs keskkonnas
(ainult Google konto omanikele)
Eesti
Suuhügienistide
Liit
ESHL